För dig vars anställning och privatekonomi påverkas med anledning av corona

Det är många arbetsplatser som på ett eller annat sätt påverkas av de begränsningar som coronaviruset och covid-19 fört med sig. På den här sidan har vi därför samlat information om vad, du som blivit uppsagd, permitterad eller varslad, kan göra utifrån din situation. Det finns också en hel del hjälp att få om du känner dig orolig för din privatekonomi.

Tänk på!

Du inte behöver besöka de olika myndigheterna utan kan söka information digitalt eller kontakta dem via telefon eller webben när du behöver mer information om vad som gäller kring frågor om permittering, varsel eller uppsägning. På så sätt kan vi alla hjälpas åt att förhindra smittspridning!

Utbildningar

Växjölöftet Vuxenutbildning
Växjölöftet Yrkeshögskola
Linnéuniversitetet Länk till annan webbplats. - LNU gör extra satsningar på utbildningar med anledning av corona.

Du kan också hitta utbildningar via
www.studera.nu Länk till annan webbplats.
www.antagning.se Länk till annan webbplats.

Matchning mot nytt arbete

Om du har blivit uppsagd, börja med att skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där kan du få mer stöd och råd.

Uppdatera ditt CV och ditt personliga brev för att vara redo att söka nytt jobb.
Mer information om stöd och råd till dig som söker jobb.

Starta eget

Om du har en affärsidé har du nu kanske chansen att förverkliga den: starta eget företag Länk till annan webbplats..

Det finns ett antal organisationer du kan vända dig till för rådgivning och information Länk till annan webbplats. om du vill starta eget. De arbetar för att ta tillvara innovationer och idéer.

Andra myndigheter

Det finns flera andra myndigheter som har bra information om hur din kontakt med dem förändrats under corona.

Här och där nämns begreppen varslad, varslad om uppsägning, korttidspermitterad och permitterad. Läs gärna Arbetsförmedlingens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.information om hur coronaviruset påverkar dig som är arbetssökande. Där beskrivs de olika begreppen och vad du kan/bör göra.

Försäkringskassan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- reglerna för smittbärarpenning, sjukpenning, ersättning för vab och ersättning för deltagande i program hos Arbetsförmedlingen med anledning av coronaviruset.

Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., information till arbetsgivare och arbetstagare.

Trygghetsfonden TSL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och Trygghetsrådet TRR Länk till annan webbplats. erbjuder hjälp till nytt jobb för alla uppsagda som omfattas av deras omställningsstöd.

För många innebär coronapandemin en försämrad privatekonomi. Det kan vara på grund av till exempel varsel, arbetslöshet och/eller minskad inkomst. Det finns flera aktörer som kan ge stöd i en sådan situation.

Inkomst om du är eller blir arbetslös

För att få a-kassa måste du vara arbetslös, anmäld hos Arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb. Är du arbetssökande och söker a-kassa är det krav på att du aktivitetsrapporterar.

Blir du arbetslös måste du anmäla dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det kan du göra på deras hemsida. Ta även kontakt med din a-kassa för mer information.

Ersättning vid sjukdom och vård av barn

På Försäkringskassans webbplats finns information om bland annat smittbärarpenning, sjukpenning och ersättning för vård av barn.

Karensavdraget som gav ett avdrag på 20 procent på veckolönen för den första sjukdagen har tagits bort från den 11 mars. Staten tar kostnaden under sjuklöneperioden, de första fjorton dagarna. De här reglerna gäller även dem som driver aktiebolag. De som har enskild firma får sjukpenning från första sjukdagen. Förändringarna för näringsidkare gäller från den 1 april.

Läs om vad som gäller under coronapandemin på Försäkringskassans webbplats Länk till annan webbplats.

Håll koll på din ekonomi - gör en budget

I Konsumentverkets budgetkalkyl Länk till annan webbplats. kan du fylla i uppgifter om din ekonomi och se hur olika förändringar kommer att påverka dig.

I broschyren Koll på pengarna Länk till annan webbplats. tipsar Konsumentverket om hur du kan planera din ekonomi och göra en egen budget. Det finns beräknade kostnader för till exempel mat, kläder, mobiltelefon och hemutrustning.

Svårt att betala lån?

Om du har lån som du eventuellt kommer att få betalningssvårigheter med, kontakta din bank i god tid. Bankerna kan ge låntagare möjlighet till amorteringsfrihet under en begränsad period, exempelvis vid sjukdom eller arbetslöshet.

Studielån

Om du tillfälligt har svårt att betala studielånet kan du flytta fram en betalning en månad. Om du har fått en lägre inkomst kan du ansöka om att få betala mindre under en tid. Det kallas för nedsättning.

Läs mer om nedsättning på CSN:s webbplats Länk till annan webbplats.

Nyhet med anledning av coronaviruset på CSN:s webbplats Länk till annan webbplats.

Budget- och skuldrådgivning

Växjö kommun erbjuder budget och skuldrådgivning Länk till annan webbplats.. Dit kan du vända dig om du behöver hjälp med din ekonomi. För tillfället tar vi inte emot besök men ger rådgivning via telefon och mejl. Du når oss via kommunens kontaktcenter 0470-410 00 eller genom att mejla till budgetradgivning@vaxjo.se.

Skuldsanering och utmätning hos Kronofogden

Du kan ansöka om omprövning av din skuldsanering om din ekonomi blir sämre. Om du har löneutmätning kan Kronofogden göra en individuell bedömning om din löneutmätning ska ändras eller avslutas.

Läs frågor & svar om corona på Kronofogden webbplats Länk till annan webbplats.

Ekonomiskt bistånd - sista utvägen

Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommuns socialtjänst om du har problem att försörja dig själv och din familj. Gör en provberäkning och läs mer om ekonomiskt bistånd på Växjö kommun Länk till annan webbplats..

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2021
Jobb och företag